Meditasjonsteknikker
Innen Buddhistisk meditasjon og dens sekulære utstikker mindfulness-meditasjon har man fokus på to former for meditasjon:
- Konsentrasjonsmeditasjon
- Innsiktsmeditasjon
Konsentrasjonsmeditasjon handler primært om å samle sinnet inn mot et meditasjonsobjekt. Det vanligste meditasjonsobjektet er å følge sin egen pust. En teknikk for å meditere på pusten er å ha fokus på bevegelsene som foregår i mellomgulvet og de fysiske fornemmelsene dette skaper når man puster. En annen mye brukt teknikk er å holde fokus på nesen for å kjenne fornemmelsene som skapes på området under nesen og i neseborene når pusten strømmer ut og inn. God meditativ pusteteknikk fordrer riktig diafragmatisk pusting slik at luften når ned i nedre del av lungene og man puster med magen. Dette vil samtidig være med på å roe ned kroppens nervesystem samt flytte tyngdepunktet ditt nedover. Les mer om dette under sittestilling og meditasjonsutstyr.
Det finnes imidlertid flere meditasjonsobjekter. En metode er å meditere på «lyden av stillhet» som er den svake høyfrekvente pipelyden du kan høre i ørene når det er helt stille. En annen metode er å meditere med fokus på spesielle punkter på kroppen, for eksempel fotsålene eller håndflatene, siden dette er sensitive kroppsdeler hvor det er lett å fange opp fysiske fornemmelser. En tredje metode er visualiseringsmeditasjon, for eksempel gjennom å trene på å visualisere skjelettet sitt uten kjøtt.
Felles for metodene er at man ønsker å over tid trene sinnet til å samle seg fullstendig om et objekt, samt å avvenne seg sinnets evigvarende tendens til å hoppe fra tanke til tanke. Når man får til dette kan man gå videre til mer avanserte former for absorberende meditasjon som ytterligere vil utvikle din konsentrasjon. Hvorvidt disse avanserte teknikkene brukes er imidlertid forskjellig fra skole til skole, hvor noen skoler mener at det ikke er nødvendig å utvikle så dyp konsentrasjon for å få fullt utbytte av innsiktsmeditasjon, og at det holder med å utvikle seg til det man kan kalle «øyeblikk til øyeblikk» konsentrasjon. Andre skoler igjen mener at et solid fundament i konsentrasjonsmeditasjon og absorberende meditasjon vil booste din innsiktsmeditasjon til å gå i dybden mye raskere.
Innsiktsmeditasjon er det samme som det man i den vestlige verden kaller mindfulness. Denne meditasjonsformen er basert på det klassiske skriftet Satipatthana sutta fra Pali-kanonen, som er fundamentet for Theravada-Buddhisme. Formålet er å kunne observere virkeligheten konsentrert og uten unødvendige mentale filtre.
Innsiktsmeditasjon baserer seg på fire fundamentale kategorier, hvor man bruker sin opptrente konsentrasjon til å undersøke disse fire kategoriene gjennom meditasjon.
De fire kategoriene er:
- Innsikt om kroppen
- Innsikt om følelser
- Innsikt om sinnet
- Innsikt om Dharma *
*Dharma (Dhamma på pali) er en kategori det kan være vanskelig å definere. Den kjente Norske mindfulness-læreren Viggo Johansen velger f.eks å kalle Dharma for natur. Professor ved Hamburgs Universitet og munk innen Theravada-tradisjonen, bikkhu Analayo, omtaler denne kategorien som rammeverk og referansepunkter for kontemplasjon fra Buddhistisk metode og filosofi. Professor i Indologi ved Oxford centre for Buddhist studies, Richard Gombrich, omtaler kontemplasjon på kategorien Dharma som «å lære seg å se verden med Buddhistiske briller».
En nybegynner i innsiktsmeditasjon vil ofte begynne med innsikt på kroppen, siden kroppen er enklere å komme i kontakt med for kontemplasjon enn de mer subtile kategoriene som ligger under sinnet og følelsene. Progressiv kjennskap til egen kropp er også helt nødvendig for å oppnå fremgang i meditasjon. Et kjent verktøy for å kontemplere egen kropp er metoden man kaller Body-scan. Mer esoteriske former for meditasjon på kroppen kan være den tidligere omtalte visualiseringsmeditasjonen på eget skjelett. Man kan også meditere over kroppens forgjengelighet og død. Hvor man i Buddhas dager dro på gravplassen for å se på råtnende lik vil munker i Thailand den dag i dag dra på likhuset ved politistasjonene i Bangkok for å kunne studere lik og dermed kontemplere kroppen på denne måten.
For deg som ønsker å gjøre et dypdykk i teori og praksis rundt innsiktsmeditasjon anbefaler vi: Satipatthana. The direct path to realization. Av Bikkhu Analayo.
Comments are closed.